joi, 2 ianuarie 2014

Defectele copilului – André Berge

Potrivit lui A. Berge exista o serie de defecte care nu provoaca nici sacaiala,nici rusine,nici scandal si nici indignare spontana.Ele se bucura de ingaduinta deoarece sunt compatibile cu viata sociala,cel putin in aparenta.
            Care sunt aceste defecte ,,indiferente"?
Defectele ,,indiferente” sunt egoismul si orgoliul,carora li se pot adauga lacomia,curiozitatea,avaritia.
            Ce este egoismul?
            Egoismul,atunci cand este realmente incrustat in caracter, corespunde unei opriri a dezvoltarii afective,care se traduce printr-un fel de neputinta de a percepe sensibilitatea celorlalti si printr-o limitare a propriei fiinte si a posibilitatilor ei de fericire.A. Berge afirma ca exista si acte de egoism care sunt necesare vietii;anumite perioade de egoism ale copilariei si adolescentei au rolul unei adevarate functii:fiinta omeneasca este nevoita sa se apare de lumea exterioara inainte de a porni sa o cucereasca.In fond, adolescenta este perioada in care individul trebuie sa sparga invelisul universului restrains,in care a trait,pentru a patrunde intr-un univers mai larg croit pe masura adultului.
            Ce reprezinta orgoliul?
             Egoismul se regaseste si in orgoliu,care pare fi inascut din dragoste pentru sine – sau narcisism – dintr-un sentiment de inferioritate.Orgoliul are mai multe infatisari; el se schimba in  raport cu continutul sau,deoarece poate lua drept pretext bogatia, situatia sociala,inteligenta,frumusetea,reusita scolara,etc.
            Cum putem indrepta  acest defect?
            In nici un caz,cautand sa indreptam acest defect nu trebuie sa il zdrobim pe cel orgolios:in primul rand ,pentru ca nici un progress nu-i posibil fara un minim de respect fata de sine insusi,iar in al doilea rand ,pentru ca sentimentul de inferioritate este unul din elementele cele mai des intalnite in compozitia orgoliului.Umilirea unui copil,in vederea vindecarii sale de orgoliu,nu inseamna altceva decat sa il impinge sa isi schimbe centru de greutate al defectului.
            Ce este arivismul?          
            Arivismul este nascut din egoism si orgoliu.Arivistul subordoneaza totul propriilor interese;el stie sa maguleasca,sa placa,sa se faca util cu singura conditie: sa fie el benificiarul.
            Ce este plictiseala?
            Plictiseala este incapacitatea de a investi in lucruri exterioare o incarcatura afectiva suficienta pentru a le face mai interesante si dorite.
            Care sunt cauzele plictiselii la copii?
            Plictiseala in randul copiilor are doua cauze:
externa-din pricina adultilor care nu cunosc gusturile si nevoile copiilor
interna-tine de o stare psihologica mai profunda;
           
                        VI. Concluzii: rolul si functiile educatorului
            Care este rolul educatorului?
            Rolurile educatorului sunt:
rolul tehnic: sa tina seama de posibilitatile copilului ,sa fie preocupat   neincetat de dezvoltarea acestor posibilitati;
rolul psihologic: daca descopera ccauza afectiva inseamna ca poate actiona;trebuie sa procedeze cu tact desavarsit,cu delicatete si discretie;
rolul active: ii revine sarcina sa sanctioneze greselile si sa laude meritele

rolul moral: educatia  este infinit mai eficace in ipostaza ei pozitica decat in cea negative,alcatuita din critici si predici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu